italy netherlands sweden uk uk

Tietoja aggregaateista

Alla oleva on tarkoitettu oppaaksi ja alustavaksi koulutukseksi sinulle, joka haluaa lisätietoja aggregaateistamme ja muusta näihin koneisiin liittyvistä asioista. On hyvä aloittaa videoista ja lukea teksti sen jälkeen. Puuttuuko sinulta jotain? Soita meille tai ota yhteyttä, niin me autamme sinua! Voit myös etsiä Aggregaattioppaastamme omille tarpeillesi perustuvan aggregaatin.  

Mikä aggregaattityyppi minun pitäisi valita?

Aloittakaamme niiden kahden pääasiallisesti markkinoilla olevan aggregaatin yksinkertaisella yleiskatsauksella. Tavallinen aggregaatti – pisimpään markkinoilla ollut aggregaattityyppi. Voit varmaankin nähdä sen edessäsi. Teräskehys näkyvillä olevan moottorin ympärillä ja jotakuinkin sama melutaso kuin bensiinikäyttöisellä ruohonleikkurilla. Englanniksi tällaisia aggregaatteja kutsutaan nimellä Frame Type, sillä niiden moottorin ympärillä on vankka teräskehys, mutta suomeksi niillä ei taida olla “sukunimeä” Täällä niitä kutsutaan joko bensiiniaggregaateiksi, avoimiksi aggregaateiksi tai vain aggregaateiksi. Näiden aggregaattien tekniikka on yleensä yksinkertaista, ja niiden tarkoituksena on ennen kaikkea antaa tarpeellinen määrä energiaa hyvään hintaan. Koska tämäntyyppiset aggregaatit eivät tuota puhdasta siniaaltoa, ne eivät sovellu herkkien laitteiden tai kodin elektroniikan käyttämiseen. On todella vaikeaa arvioida tarkkaan, mitä laitteita on mahdollista käyttää ilman puhdasta siniaaltoa, mutta voimme kertoa nyrkkisäännön: jos käytettävä laite on tavanomainen työpajalla, tai jos se metelöi paljon, sen voi huoletta kytkeä tämäntyyppiseen aggregaattiin. Yksinkertaisesti sanottuna: jos autotallissa ja työpajalla olevia koneita ja laitteita voi hyvin käyttää “tavallisella” aggregaatilla.

Invertteriaggregaatti on moderni aggregaatti

Invertteriaggregaatit ovat olleet myynnissä noin 10 vuoden ajan. Ne kehitettiin siksi, että modernit laitteet eivät enää toimineet klassisten aggregaattien avulla. Nyt, kun piirikortit, näytöt ja bluetooth ovat osa useimpia tuotteita, ne eivät käy kunnolla klassisten aggregaattien tuottamalla, suhteellisen ”likaisella” sähköllä. Invertteriaggregaatti tuottaa nimittäin saman puhtaan siniaallon kuin kotisi verkkovirta. Siksi voit käyttää invertteriaggregaatilla lähes kaikkia laitteita, jotka normaalisti yhdistät kotisi sähköverkkoon, ja ne toimivat kuten pitääkin. Invertteriaggregaatin sisältämän, paljon uudemman teknologian ansiosta ne ovat lisäksi paljon hiljaisempia, kuluttavat paljon vähemmän polttoainetta ja niissä on enemmän hienostuneita toimintoja. Useimmissa nykyisissä invertteriaggregaateissa on esim. ECO-toiminto, joka säätää aggregaatin kierroslukua käytettyjen laitteiden tarpeiden mukaan.

Mitä tapahtuu, jos yhdistän laitteen aggregaattiin, joka ei tuota puhdasta siniaaltoa?

Saamme päivittäin kyselyjä siitä, voiko jonkin tietyn laitteen kytkeä aggregaattiin, joka ei tuota puhdasta siniaaltoa. Vastaus on, että kysymykseen ei valitettavasti voi vastata testaamatta laitetta ensin – mutta on kolme vaihtoehtoista lopputulemaa:
  1. Laitteesi toimii kuten sen pitääkin. Tämä koskee ennen kaikkea yllä kuvattuja “autotallilaitteita”. Jotkut herkät laitteet tai kodinelektroniikka saattavat toimia aggregaateilla, jotka eivät tuota puhdasta siniaaltoa, mutta emme suosittele sen testaamista.
  2. Laite saattaa toimia omituisesti. Mikroaaltouunin valo syttyy ja lautanen pyörii, mutta ruoka ei lämpene. Lamput välkkyvät. Pölynimurin kierrosluku vaihtelee miten sattuu. HiFi-laitteisto surisee. Ja niin edelleen ja niin edelleen. Muunneltu siniaalto – tai porrastettu aalto – häiritsee laitettasi, eikä se toimi kunnolla.
  3. Laitteesi saattaa rikkoontua. Tämä ei valitettavasti ole epätavallista, mutta todella ikävää. Varsinkin erilaiset laturit tapaavat rikkoontua mutta tiedämme, että muunneltu siniaalto on vahingoittanut tietokoneita, puhelimia, keittiökoneita ja muita laitteita varsinkin kotona. Kuten yllä kuvasimme, autotalli- ja työpajakoneet tapaavat toimia hyvin millaisella aggregaatilla tahansa.
Tehdäänpä yhteenveto: Invertteriaggregaatti on aina turvallisin, jos epäilet, että liittämäsi laitteet särkyvät väärän tyyppisen sähkönvuoksi. Invertteriaggregaatit ovat useimmiten muita pienempiä, kevyempiä ja aina hiljaisimpia – mutta ne ovat kalliimpia. Klassisen aggregaatin käyttöä puolestaan rajoittaa se, ettet voi yhdistää siihen mitä laitteita tahansa,mutta ovat enimmäkseen halvempia.

Miten valitsen oikean kokoisen aggregaatin?

Valitse oikea wattimäärä

Kaikki aggregaatit tuottavat tietyn määrän watteja, ja aggregaatin koko ilmaistaan yleensä watteina. Kun olet päättänyt aggregaatin tyypin, sinun on valittava sen koko. Yksinkertaistetusti sanottuna sinun on hankittava aggregaatti, jonka teho on noin 20 % tarpeitasi suurempi. Mikä vie meidät suoraan seuraavaan kysymykseen: miten selvität, kuinka monta wattia tarvitset? Huolettaako se sinua? Huolehdit turhaan – se on helppoa. Kaikissa sähkölaitteissa on pieni kyltti, josta näet, kuinka paljon virtaa se kuluttaa. Tieto voi olla ilmaistuna eri tavoin, joten salli meidän selittää se helppotajuisesti: “Wattia” - tuotteen sähkönkulutus watteina. Jos se on ilmaistu watteina, se on tarvitsemasi luku. "Input Ampere" tai pelkkä "A" – Voit muuntaa ampeerit wateiksi kertomalla ampeeriluvun 230:llä, koska pistokkeistamme tulee 230 V:a. Esimerkki: 2 Amp/Ampeeria/A * 230 = 460 wattia (W). On aina tärkeää selvittää tuotteen sähköntarve watteina mitattuna. Jos sinulla on laite, jota haluat käyttää aggregaatilla, sinun kannattaa valita aggregaatti,jonka teho on 20 prosenttia tarpeitasi suurempi. Uusi esimerkki: Tuotteesi käyttää 1 100 W:a – aggregaatin tehon on oltava vähintään 1 320 W:a. Jos aiot käyttää useita laitteita yhtäaikaisesti, sinun on laskettava yhteen niiden virran tarve ja lisätä summaan 20 prosenttia. Jos aiot käyttää useita laitteita, mutta et samanaikaisesti, sinun on mitoitettava aggregaattisi eniten virtaa käyttävän laitteen mukaiseksi.

Käynnistysvirta ja jatkuva teho

So far so good. Hyvin toimittu! Nyt siirrymme hiukan monimutkaisempiin aiheisiin, mutta monimutkaistamatta niitä sen enempää. Kaikissa aggregaateissa on sekä “käynnistysteho” että “jatkuva teho”. Niitä voidaan kutsua monilla nimillä ja termeillä, mutta me käytämme yllä mainittuja sanoja, jotta asiat eivät mutkistuisi liikaa. Maailman useimmat aggregaatit on merkitty tai nimetty niiden käynnistystehon mukaan – mutta sinun on mitoitettava aggregaattisi jatkuvan tehon perusteella. Useimmiten. Antakaa meidän selittää:

Käynnistysteho

Kaikki perustuu siihen, että jotkut sähkölaitteet käyttävät enemmän virtaa käynnistyessään. Olet ehkä huomannut, että kattolamppu välähti, kun käynnistit pölynimurin? Laitteesi käyttää käynnistyessään enemmän virtaa sekunnin tai pari, ja sitten virran tarve laskee jälleen. Ammattikielellä puhutaan induktiivisesta kuormituksesta, mutta me yksinkertaistamme tätä hiukan sanomalla, että kyse on enimmäkseen laitteista, joissa on paljon metallia ja rautaa. Jääkaappi, kompressori, hitsauslaite jne. ovat kaikki tuotteita, jotka käyttävät runsaasti virtaa käynnistyessään, ja sinun on muistettava se. Sen muistaminen on tärkeää siksi, että jatkuvan tehon sijaan saatat joutua mitoittamaan aggregaattisi käynnistysvirran mukaan. Tässä saat toivottavasti hyödyllisen esimerkin: Laitteesi kulutus on 1 000 W:a, ja olet siksi hankkinut aggregaatin, jonka jatkuva teho on 1 200 W:a. Et ole kuitenkaan ottanut huomioon, että laitteesi on kompressori, joka kuluttaa käynnistyessään 3 000 W:a. Koska aggregaattisi käynnistysteho on vain 1 700 W:a, se ei jaksa käynnistää kompressoria – siitä huolimatta, että se kyllä jaksaa käyttää sitä. Tästä syystä voi olla hyvä tuntea käynnistysteho ja muistaa, että jotkut laitteet käyttävät enemmän virtaa käynnistyessään kuin käydessään. On tietysti hankalaa arvioida, kuinka paljon eri laitteet kuluttavat käynnistyessään, mutta yllä kuvatun tyyppiset suuret induktiiviset laitteet saattavat käynnistyessään käyttää 3-5 kertaa enemmän virtaa kuin käydessään.

Jatkuva teho

Laitteiden merkintätiedoissa annetaan useimmiten niiden jatkuva teho. Jos aggregaattiisi yhdistettävässä tuotteessa on merkintää 1 000 W, se kertoo todennäköisesti jatkuvan tehon. Voi olla hyvä tietää, että useimmat aggregaatit on merkitty tai nimetty käynnistysvirran mukaisesti, koska se luku on korkeampi – mutta kun olet laskenut tehon tarpeesi sinun täytyy katsoa aggregaattisi tiedoista sen jatkuva teho.